preloadingpreloadingpreloading

Domonkos Bernadett

Többszörös Magyar Bajnok, 2 danos volt válogatott versenyző.

 

Néhány szó magamról és a kezdetekről:

1978. január 16-án születtem Nagyatádon. Bár sporttagozatos iskolába jártam, a judót viszonylag későn kezdtem el 13 éves kamaszként.

Hogy is kezdődött Vigyor

Egyszer egy szép napon, lekísértem óvodás öcsémet ötöd magammal a nagyatádi dojoba edzésére,mivel ő már egy ideje járt edzésekre. Majd a nagy elhatározás - ”próbáljuk ki mi is!” Tehát öt új csaj, a dojo - ban, új kalandok reményében. Azonban a csajok elszálltak, de én maradtam.

Az edzők szerint már a kezdetekkor olyan volt a mozgásom, mintha már ezer éve judoznék a szőnyegen. Nem csoda, hisz az esések nem álltak távol tőlem, hisz kézilabdáztam már jó ideje. Kis idő elteltével három korcsoportban is versenyeztem egyszerre. Ifi, junior és felnőtt korosztályban is magyar bajnok lettem ugyanazon évben. Harcos Zoltánnal, akkori edzőmmel bebarangoltuk az egész országot, versenyről versenyre, edzőtáborról edzőtáborra.

Az első térd operációmat követően fél évet ki kellett hagynom. Ámde a Magyar Bajnokságot még bicegve is felutaztam megnézni Budapestre. Látni szerettem volna jövendőbéli nagy konkurensemet, aki akkor érkezett Hollandiából Magyarországra és állítólag nagyon ügyes. Aki nem volt más, mint Nagy Patrícia Vigyor Igen Vigyor…,megnyerte abban az évben a 48 kg-os Magyar Bajnokságot. Miután újból elkezdtem versenyezni ő már súlycsoportot váltott 52 kg-ba, így mi soha nem voltunk ellenfelek a tatamin. Majd a későbbiekben csapattársak annál inkább a BHSE-nél.

Kaposváron tanultam és edzettem, mint válogatott versenyző. A középiskola elvégzése után Budapesten folytattam a tanulmányaimat és átigazoltam a Honvédhoz.

Az igazolást követően egyre jobb és eredményesebb lettem a nemzetközi versenyeken. Idővel azonban folyamatos sérülések, operációk és légúti problémáim döntés elé kényszerítettek. Abba kellett hagynom a versenysportot. Egyetemi tanulmányaim felé vettem az irányt. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szereztem művészeti és tanári diplomát.

Mellette judot is oktattam ovikban. Abban az időben keresett meg Pati a Klub alapításbéli terveivel. Segítettem, amiben szűksége volt rám, majd a klub növekedett és növekedett és ott ragadtam a legkisebb Nippon Sportos judo növendékek mellett.

Hosszú kihagyás után, pontosan 10 év elteltével újból a szőnyegen:

2010-ben Magyarország rendezte a Senior Világbajnokságot, így a Nippon Sport edzőnőinek ott volt a helyük, és fejezték be azt boldog aranyérem tulajdonosként:

 Hááát így kezdődött Vigyor …, és remélem az utánpótlás nevelésében a hosszú eredményes folytatást és fejlődést a jövőre nézve.

A judo nevel

A judot nemcsak testmozgásnak tekintem, hanem a léleknek, szellem nevelőeszközének is. Ennek a sportágnak sokban köszönhetem kitartásomat a céljaim elérésében, legyen szó az élet bármely területéről.

Fontos számomra, hogy megkedveltessem a gyerekekkel a mozgás örömét a judo szeretetét, miközben jellemük változik, fejlődik. S ha mindenkiből nem is lesz Olimpia Bajnok, de a judo segíthet céljaik mindenkori elérésében. Egy csapat felelős tagjává válnak, és a sportban szerzett kitartásukat az élet számtalan területén kamatoztathatják majd a jövőben.